Silikon vadilerine öykünen hayatlar, bu defa Giresun’da çikolata atölyelerinde yine şekilleniyor. Almanya ve İsviçre‘de yazılım mühendisliği eğitimi alan 3 genç, kod satırlarını bir kenara bırakıp Giresun’da fındık ve çikolatayı harmanlayarak kendilerine yeni bir gelecek kuruyor. Gayeleri artık dijital projeler değil, damaklara dokunan kaliteli çikolatalar üretmek.
Kodları bıraktılar, çikolata kazanını karıştırıyorlar
Yıllarca Almanya ve İsviçre‘de yazılım mühendisliği yaptıktan sonra, “Neden kendi hammaddemizi kullanarak kendi markamızı üretmiyoruz?” sorusu ile bugünlere geldiklerini belirten Emre Öztürk, “Almanya’da doğup büyüdük ve üniversitede Muhammed Mısır ve Nurullah Baba ile birlikte Yazılım Mühendisliği okuduk. Uzun yıllar bu alanda çalıştık. Yaz tatillerinde memlekete gelirken valizler dolusu İsviçre çikolatası getirirdik. Lakin o çikolataların hammaddesinin memleketimiz Giresun’un fındığı olduğunu biliyorduk. Sonunda karar verdik. Hammaddesi Türkiye’de bulunan esere katma paha kazandıracak bir çikolata atölyesi kuracaktık. Bunun için İsviçre’de çikolata fabrikalarını gezdik, eğitimler aldık. Giresun’un fındığıyla birleştirirsek neden dünya markası olmayalım?’ dedik ve ‘ChocoMoys’ markası ile yola çıktık” dedi.
“Hayallerimizin peşinden gittik”
Amaçlarının üretim kapasitesini ve istihdamı artırarak bir marka oluşturmak olduğunu belirten Öztürk, “İnsanlar bu değişimi birinci başta tuhaf karşıladı fakat biz hayallerimizin peşinden gittik. Büsbütün yerli ve doğal üretim yapıyoruz. Şu anda 40 tonluk çikolata üretim kapasitesine ulaştık bile. Gayemiz sadece üretmek değil, büyümek, istihdam sağlamak ve Giresun’u çikolata üretiminde kelam sahibi yapmak. Artık dışarıdan çikolata ithal etmeye gerek yok. Gerçek kaliteyi Türkiye’de üretmek mümkün. Bunun için yalnızca yürek ve sabır gerekiyor” diye konuştu.
“Amacımız kar değil, kalite”
Girişimcilerden Nurullah Baba da, projenin öncelikli gayesinin kar değil kalite olduğunu vurgulayarak “Almanya’dan iş disiplini, İsviçre’den kaliteyi aldık, hammaddemiz esasen Türkiye’de. Bu üç ögesi bir ortaya getirdik. Türkiye’de sahiden kaliteli çikolata üreten yerli firma sayısı çok az. Birçok çikolatayı Belçika’dan ithal edip burada eriterek üretim yapıyor. Biz ise tümüyle yerli ve ulusal eserlerle üretim yapıyoruz. Aslen Gaziantepliyim lakin artık kendimi yarı Giresunlu hissediyorum. Gaziantep’in plakası 27, Giresun’un 28. Ben de 27,5 diyerek fındık ve fıstığı birleştirdim bu iştirakle üretime başladık. Emelimiz kısa vakitte büyük paralar kazanacak yatırım olsaydı bunu yazılım şirketi kurarak yapardık. Lakin bizim gayemiz ülkemizin eserine katma paha sağlamaktır” halinde konuştu.
“Yazılım bilgimiz bize avantaj sağlıyor”
Yazılım geçmişlerinin dijital pazarlama süreçlerinde büyük avantaj sağladığını belirten Baba, “E-ticaret altyapısını ve web sitemizi kendi imkanlarımızla kurduk. Toplumsal medya ve dijital pazarlamada yazılım bilgimiz sayesinde süratli yol alacağımıza inanıyoruz” dedi.
Gençlere de tavsiyede bulunan Baba, “Yurt dışına gitme hayali kuran gençler için söyleyebileceğim şey, diğerlerinin ne dediğine fazla takılmayın. Hayallerinizin peşinden gidin. Türkiye üretim açısından çok uygun bir ülke. Hammaddemiz bol, yalnızca yürek etmek gerek. Çalışmanın ve üretmenin olduğu yerde bu ülke fırsatlarla dolu” sözlerini kullandı. – GİRESUN
More Stories
Trabzon’da trafik kazasında ağır yaralanan personel ömrünü yitirdi
Trabzon’da İklim Değişikliği ve Su Sempozyumu Başladı
Ulusal İklim Değişikliği ve Su Sempozyumu Trabzon’da Başladı