Haziran 19, 2025

Fındık Yaprağı Sarması Kansere Umut Oluyor

Giresun'da tekrar popülerleşen fındık yaprağı sarması, bilimsel çalışmalarla kansere karşı tesirli olduğu ortaya konulan doğal bir besin olarak dikkati çekiyor. Mahallî halk tarafından hazırlanan bu klasik lezzet, sağlıklı beslenme ve alternatif tedavi formülleri konusunda yeni bir umut taşıyor.

Önce sarması yapıldı, artık de kansere umut oldu

Fındık yaprağı sarmasının son devirde tanınan olmaya başlaması ile birlikte bilim insanları da fındık yaprağındaki anti-kanser tesirini gündeme getirdi

GİRESUN – Karadeniz’in unutulmuş klasik lezzetlerinden biri olan fındık yaprağı sarması, tekrar mutfaklarda yer bulmaya başlarken, yapılan bilimsel çalışmalar bu bitkinin sadece kültürel bir kıymet değil, tıpkı vakitte kansere karşı tesirli doğal bir savaşçı olduğunu ortaya koydu.

Yıllar boyunca yalnızca ticari bir eser olarak anılan fındığın yaprakları da yine keşfediliyor. Giresun‘un Piraziz ilçesinde mahallî halk tarafından mayıs ayında toplanan taze fındık yaprakları, klasik tanımlarla sarma üretiminde kullanılıyor. Bu lezzetin yine mutfaklara kazandırılmasında öncü rol üstlenen Piraziz Mahallî Aksiyon Kümesi Derneği (PİRYEG), unutulmaya yüz tutmuş yemek kültürünü canlandırmakla kalmıyor, tıpkı vakitte sağlıklı beslenme açısından yeni kapılar aralıyor.

Fındık yaprağı sarmasını ilçede yaşayan 85 yaşındaki bir bayandan öğrendiğini tabir eden PİRYEG üyesi Demet Öztürk, “Fındıkla uğraşırken bir teyzem bana ‘Mayıs geldi, fındık yaprağı sarması saracağını’ söylemesi üzerine ilgimi çektiği için öğrendim. Halbuki yıllardır yapılıyor, lakin unutulmuş. Uç yaprakları toplayıp sıcak suda haşlıyoruz, klasik iç harçla sarıp pişiriyoruz. Üzerine limon sıkıldığında asma yaprağından ayırt etmek neredeyse imkansız oluyor” dedi.

Prof. Dr. Ayşegül Çebi: “Fındık yaprağında antikanser tesiri var”

Fındık yaprağının klasik kullanımının çok ötesine geçen istikametini olduğunu belirten Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Çebi, yürüttükleri laboratuvar araştırmalarında fındık yaprağından elde edilen ekstraktların antikanser tesirlerini gözlemlediklerini açıkladı.

Prof. Dr. Çebi,”Çalışmalarımızda meme ve akciğer kanseri hücrelerine karşı, fındık yaprağının hem ethanol hem de metanol ekstraktlarının hücre öldürücü tesirler gösterdiğini ortaya koyduk. Yaprakta, kemoterapötik tesire sahip doğal bir bileşen olan ‘paklitaksele” misal hususlar bulundu. Bu da fındık yaprağının alternatif bir antikanser casus olarak araştırılabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Her sofrada bir tabak şifa

Fındık yaprağındaki antikanser unsurun ilaç formuna dönüştürülmesi için projelerin de olduğunu tabir eden Prof. Dr. Ayşegül Çebi, “Bilindiği üzere paklitaksel, porsuk ağacı denilen bir ağaçtan üretilmektedir. Bu unsur de daha sonradan ilaç formuna dönüştürüldü. Tahminen alternatif bir kaynak olarak kullanılabilir mi diye yola çıktık. Şuan bu hususta çalışma yapmak için projelerimiz bulunmaktadır. Fındık yaprağı sarması artık yalnızca bir besin değil, umut vaat eden bir gelecek. Gerek içerdiği besin kıymetleriyle gerekse kansere karşı muhtemel tesirleriyle bu unutulmuş lezzet. Bundan sonraki çalışmalar ise kanser ilacı yapılması istikametinde olacaktır. Bizim yaptığımız yalnızca bir başlangıçtır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / AHMET BİLGE – Sıhhat

About The Author